за да споделяме своите впечатления...

събота, 17 май 2014 г.

На фермата

Прекъсвам за малко разказа за пътешествието на Юг, за да споделя днешни впечатления. Днес бях ратай на ферма с органично земеделие. Един от колегите ми работи там и ми предложи да видя как стават нещата. Най-интересно ми бе как фермата и града си взаимодействат.
Фермата (Green Door Gourmet) е само на 15-тина минути с кола от Нешвил, което е основна предпоставка за рентабилност (мислете за поясите около града по фон Тюнен). Мястото е едновременно ферма, пазар, магазин и местенце за пикник. Площта й беше няколко десетки декари.
Така изглежда веднага след свърването от главния път.












А размерът на паркинга говори за посещаемостта.








Имаше лехи с няколко вида кейл, зеленчук от семейството на зелето и броколите, който американците обичат на салата и задушен в тиган, зеле, броколи, зелен боб (нисък), домати, краставици, ягоди и много други. Днес късахме кейл за няколко големи поръчки. На снимката се виждат подготвени лехи. Основният проблем са плевелите. Понеже земеделието е органично, справят се с тези ивици черен найлон. Подготвя се издигната ивица пръст, вкарва се маркуч за капково напояване (виждат се на преден план), "облицова се" с черния найлон и в него вече се бучкат семената или разсада. Едно ниво по-нагоре е "биодинамичното" земеделие, което използва само природни дадености и ресурси. При него вместо найлона слагат мулч (напр. стърготини или слама).
Как функционира фермата? Собственикът (за съжаление не е кооператив, което би било следващото ниво по социалната скала ;-)) наема около 15 души, които работят четири работни дни и събота (заради пазарите). Те се занимават с всичко от полската работа до транспорта. Един от тях, специалиста по органично земеделие, е на заплата (salary). Останалите са на надница (wage). Почти всички са между 25 и 30-годишни. Някои са музиканти, други - студенти. Направи ми впечатление колко мотивирани са. Собственикът постоянно е в движение и няма "контрол". Дават се задачи. Но като екип ми се видяха много сплотени, поемащи инициатива и вършещи работата съвестно. Приятелят ми каза, че парите не са много добри; но всички са ентусиасти на хубавата храна и ги мотивира възможността да учат органично земеделие, това, че правят нещо добро за града, и гъвкавостта в ангажиментите.
Освен този постоянен екип, около 20 души работят по 4 часа седмично и получават заплащане в натура - реално работиш за седмична зарядка хубава храна. Предполагам, че ги координират така, че да са там при пикови натоварвания.


Фермата работи изцяло с оглед на търсенето, по няколко пътя. Първо, няколко магазина поръчват директно от тях и фермата им доставя заявките на място. Това е предвидимо търсене. Второ, два пъти в седмицата продават на свой щанд на два от фермерските пазари в Нешвил. Както едно време, пазарите са дневни - например понеделнични и съботни. Трето, имат една инициатива "направи си сам кашон със зеленчуци", която е нещо като гъвкаво "земеделие, подкрепено от общността" (обяснявам го в четвърто). Всеки понеделник във фермата приемат поръчки и плащания по интернет за зеленчуци в събота. За утре имаше 200 заявки. Заявките не са за конкретен продукт. Купуваш пакет и в събота получаваш един кашон, който пълниш от щандовете. Има известни ограничения, така че няма юруш (напр. до 5 домата, до 2 тикви и т.н.). Това също е доста предвидимо търсене. И четвърто, имат "земеделие, подкрепено от общността" (community supported agriculture). Това им е най-неразвития канал, поради големия обем други начини за поръчване. При CSA граждани се абонират в началото на сезона за фермата (напр. 50 или 100 долара на месец според "плана"). За това получават определено количество продукция всяка седмица, според това какво има в момента на фермата. Има и известно споделяне на риск (мана, слана, и пр.), заради което и се казва така. Това е много сигурно и предвидимо търсене. Разбира се, имат и магазин на място, а пред него има морава с катерушки и беседки, с маси за пикник. Идеално място за отмора!
Така по тези различни канали една такава ферма е много конкурентноспособна на хипермаркетите и стига до клиентите си максимално пряко.


На снимките се вижда как са направили магазина приятно и уютно място.

Мисля, че такива ферми могат да се направят и в България. Имайте предвид, че това е изцяло пазарен проект и той се състезава в "Чревото Адово", в държавата на Монсанто и на субсидираната царевица.













Това е добър пример за предприемчивост, гражданско общество, социален капитал (доверие и връзки между хората), устойчиво развитие и използване на мода по добър начин.








Какво правих аз? Четири часа късах кейл (зелен и червен) и нещо средно между лапад и зеле. После приготвях кашони за два магазина. Награда - кашонче за мене, и кутия ягоди с - изненада - прекрасен вкус!
Мисля, че за "креативната класа" и интелигенцията е от полза да поработва на полето поне един път в месеца. Късаш, връзваш, късаш връзваш. И като надигнеш глава, зеленият ред е все така безкраен. Калта жвака, небето е заплаха, а осъзнаваш, че не знаеш подходяща песен. :-)
Та, колеги по компютър, трудът на нивата ни помага да видим как се добива принадената обществена стойност, която прави възможен нашият виртуален труд. Сега излизам от интернет. :-)

2 коментара:

  1. ха-ха, Ники, ти си го написал като отговор към българското министерство на икономиката, което обмисля как да ограничи международните вериги за сметка на българските производители и също създаването на български хипермаркет със стоки, подпомогнати от държавата. Всъщност това е изходът, ама трябва да се работи здраво и заедно.

    ОтговорИзтриване
  2. И тук има такива ферми, но се оказва доста непрактично. Абонираш се по същия начин за голяма или малка кошница, но доставят от някои продукти такива малки количества, че се чудиш какво да ги правиш, докато други, напр. домати са в огромно количество, което е обяснимо предвид бързия им растеж. Пробвах известно време, но се отказах, тъй като ни заляха с домати и салати.

    ОтговорИзтриване