за да споделяме своите впечатления...

сряда, 5 октомври 2011 г.

Нитове, болтове и гумени ботуши: Американски прагматизъм

Мисля, че това не е стереотип. Прагматизмът изглежда много съществена част от културата на гражданите на САЩ. Те много държат на лесното, здравото, простото, работещото. Твърде често това изглежда също грозно, тежко, странно. Американците говорят по-скоро за "efficiency" ("икономичност"), отколкото за прагматизъм, макар да знаем, че прагматизмът като философия е възникнал точно тук. Пиер Бурдийо (когото чета в момента) би казал, че за американците функцията е много по-важна от формата. Понякога това е добре. Тук изобилства от предмети за бита с хитроумна функционалност. Обслужването на клиенти е бързо и просто. Общуването е леко поради липсата на условности. От друга страна, често прагматизмът преминава в комични крайности. Тук публикувам снимки, в които може да видите такива примери.


Това е метрото в Чикаго, мотриса отвътре. Здраво, стабилно. Изглежда "по-чугунено" и от мотрисите на метрото в София. Имайте предвид, че новите вагони се правят по същия начин.






Това са снимки от метростанциите. Нитове и болтове безкрай... Самата идея метрото да минава отгоре, над улиците, е шумен израз на прагматизма и икономичността.
























Каква въпиюща сива грозота...






Пожарна стълба (вляво). В Чикаго законът е да има винаги два изхода от едно помещение. Често стълбите са по фасадите на сградите. В Айова видях стълба, излизаща от прозореца на втория етаж на фасадата на къща, над централния вход. Стълбата на снимката е много стара и много чугунена. До нея е пожарен кран. Такива са навсякъде в Чикаго. В Нешвил са малко по-високи и издължени. Трябва да са от 1950-те. Защо да се сменят, като са си ОК?


Пожарният камион - червен паралелепипед. Защо им е на пожарникарите елегантност?








Пощенска кутия - US Mail. Отново 1950-те?





Следват любимите ми.





Къщи със замазка само на фасадата - 99% от къщите в Чикаго. Още по-любопитно е, че това се прави и при ъглови къщи като тази. Все едно има строга прагматична процедура - да се мажат само фасадите. Но процедура вече значи някаква форма, надделяваща над здравия разум.







Дамски ботуши. Когато вали, поне половината дами в университета носят гумени ботуши. И не просто ботушки или ботички, а баш ботуши за бъркане на цимент. Зелено и черно - основни гумени цветове. Важното е да пазят от мокрене...








Личният ми фаворит: дървени стълбове! Американците ползват дървени стълбове за електричеството. Този е специално издание. Предишният се е счупил (не е за чудене) и понеже не е практично кабелите да се откачват от него и закачат за новия, просто са прикачили парче от стария стълб на новия. Важното е да е икономично и бързо. Нали?





Тези примери са весели, но имат и тъмна страна. Може би забелязвате, че много от тях са свързани с обществени блага като метро, пощи, пожарни и електричество. Тези обществени блага са често морално древни. Липсата на инвестиции в общи блага поради манията за частен интерес, свободен пазар и пр., е докарала инфраструктурата на САЩ в ужасно състояние. Нужни са трилиони долари за реконструкция на мостове, пътища и други структури, които няма кой да осигури. Хубаво е, че тези блага са били създадени (по Рузвелтово, Труманово и Айзенхауерово време) здрави и стабилни, но те вече са неадекватни като икономическата система, която ги оставя да ръждясват.